Kårsdragets historia

Det var den 20 november 1958. Studentkåren vid Stockholms Högskola firade 75-års jubileum och vid lunchtid befann sig en stor folksamling vid plaskdammen på Sveavägen. Plötsligt hördes blåsmusik. Ett trettiotal glada musikanter i servitörsjackor kom marscherande ned från Observatoriekullen, likt en ringlande vit orm. Det var Kårsdraget, den nybildade kårorkestern, som gjorde sitt första bejublade framträdande. Med sin ohämmade musikaliska glädje och kreativitet fann orkestern snabbt en plats i publikens hjärtan. Succén var ett faktum!

År 1959 konstituerade sig Kårsdraget som en fristående kårförening. Samma år hade vi också vårt första TV-framträdande, i programmet Sigges cirkus. Året därpå fick vi bl.a. vara med och spela på invigningen av Universitetet. Kårsdraget överlevde de första åren och 1972 förstärktes föreningen ytterligare då den nuvarande baletten Kårsetten uppstod. I slutet på sjuttiotalet spred Kårsdraget sedan glädje till hela svenska folket i det egna radioprogrammet Med Glimten i Örat, där stora delar av den dåvarande svenska artisteliten medverkade.

Kårsdraget har spelat in ett antal skivor som kan beställas här. På senare år har vi också turnerat en hel del, bl.a. i Tyskland och Östeuropa. Trots att orkestern nu är yngre och vitalare än någonsin så håller vi fast vid de gamla traditionerna, men det är klart... lite swing får man räkna med!

Nedan kan du läsa mer om Kårsdragets historia i Johan Asplunds eminenta B-uppsats skriven våren 1997 vid Stockholms universitets historiska institution.